Gereková v ženskom šprinte na MS jedenásta, zlatá Pidhrušná

10.02.2013 Celý región

Nové Město na Morave 9. februára (spravodajca TASR) - V ženskom biatlonovom šprinte sa na MS v Novom Měste na Morave zrodilo prekvapenie. Zvíťazila Ukrajinka Olena Pidhrušná, až na druhom mieste skončila na 7,5 km trati so stratou 6,4 sekundy najväčšia favoritka Nórka Tora Bergerová, o bronz sa zaslúžila Vita Semerenková (+22,8), ktorá tak umocnila ukrajinský úspech sobotňajšieho večera.

Slovenské ženy vyťažili najviac z veľmi dobrého 11. miesta Jany Gerekovej (+51,0), zo 17. priečky Anastasie Kuzminovej (+1:04,9), na 55. mieste zabojovala aj juniorka Paulína Fialková (+2:21,6), na 72. miesto sa zaradila Martina Chrapánová (+3:00,7).

Zlatú 26-ročnú Olenu Pidhrušnú nemožno považovať za prízrak, v tejto sezóne v seriáli SP bola dvakrát druhá, no v kariére ešte nikdy nevyskočila na najvyšší stupienok. V Novom Měste jej vyšlo všetko, hlavne bezchybná streľba, kým Bergerová nesklopila štvrtý stojkový terčík. Naopak, jedna z najväčších osobností Bieloruska Domračevová na 43. priečke s piatimi streleckými omylmi zlyhala na celej čiare.

Anastasia Kuzminová v cieli pretekov v šprinte žien na 7,5 km na MS. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Slovenský ženský biatlon si užil veľa neprajnosti, ktorú však nebolo možné ovplyvniť. Na prvej streľbe ležmo zostala Anastasii Kuzminovej v závere nábojnica, musel jej pomáhať rozhodca, veľa stratila. So streleckou bilanciou (1-1), keď netrafila v poradí druhý a tesne deviaty terč, mohla obsadiť aj cennejšie miesto, zhruba ďalšiu polminútu si však nabalila na konečný výsledok pri vyberaní nábojnice. Veľa prezrádzala štatistika, Nasťa v ležke strávila najviac času zo všetkých 114 štartujúcich, presne 1:05,0 min. Stojku zvládla za 26 sekúnd, Jane Gerekovej sa strelecké časy zastavili na 28 a 26 sekundách. Zaujímavý bol aj celkový bežecký čas, Kuzminová dosiahla tretí najlepší, od rýchlika Bergerovej ju delilo len 1,6 sekundy, od Nemky Gössnerovej 0,2, Gerekovej patrilo bežecké 20. miesto, v porovnaní s Kuzminovou bola pomalšia o 46 sekúnd.

Jane Gerekovej sa nečakané problémy vyhli, strelecky bola jedna z najlepších (1-0), v ležke jej nepadol iba piaty terč, stojku vyčistila strojovo presne. Podala taký výkon, aký sa od nej očakával. Na jednom trestnom okruhu stratila zaužívanú stratu, v ležke minula piaty terč, a pripravila sa v podstate o bronzovú medailu. "Škoda tej jednej rany, nedotiahla som ju, aj som sa ponáhľala, no našťastie som stojku výborne zvládla. Rýchlo som zahodila za hlavu ten jeden trestný okruh a sústredila sa na prácu. Bežalo sa mi ťažšie, pomohli mi však výborne pripravené lyže. Veľa som na najlepšie nestratila a udržala som si značné šance na stíhačku. Nohy som mala unavené, na trati to dosť bolelo, cítila som akési nepohodlie. Povzbudzovala ma rodina, aj som jej zakývala, keby som skončila v desiatke, bola by som úplne spokojná."

Anastasia Kuzminová sa snaží zasunúť vzpriečený náboj počas streľby na MS. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Juraj Sanitra, strelecký tréner Anastasie Kuzminovej, presne popísal, čo sa stalo, keď v závere hlavne zostala vsunutá nevyhodená nábojnica. "Nasti na prvej položke v ležke po vystrelení druhej rany nevyhodil záver nábojnicu. Chvíľu s tým bojovala, našťastie nebol problém s úderníkom, čo by bolo horšie. Zareagoval rozhodca zbrojár, ktorý jej po určitej chvíli prišiel na pomoc a skrutkovačom vyhodil nábojnicu. Takáto chyba sa nestáva často, ja som sa s tým pri Nasti nikdy nestretol. Škoda tých 30 sekúnd, čo stratila, veľmi nás to mrzí, lebo mohla byť blízko pódiového umiestenia."

Oči Anastasie Kuzminovej prezrádzali veľké sklamanie. "Snažila som sa nábojnicu sama vyhodiť, no nešlo to. Prišiel rozhodca, pomohol mi ju vybrať, potom som našťastie terče trafila, psychicky som sa však dosť rozladila. Snažila som sa dostať dokopy, lyže ma podržali, v stojke som si už bola istá, aj keď jedna rana terč tesne minula."

Z ďalších slovenských žien oproti 72. Martiny Chrapánovej (1-2) oveľa viac vynikla 55. Paulína Fialková (0-2) a keby trafila prvý a štvrtý stojkový terč, uvarila by ešte väčšie, prijemnejšie prekvapenie. V 20-tich rokoch však siahla na samý strop kariéry a prvýkrát sa predstaví v nedeľu v stíhačke.

ženy na 7,5 km: 1. Olena Pidhrušná (Ukr.) 21:02,1 (0 tr. okr.), 2. Tora Bergerová (Nór.) +6,4 (1), 3. Vita Semerenková (Ukr.) 22,8 (0), 4. Oľga Zajcevová (Rus.) 24,5 (1), 5. Oľga Viluchinová (Rus.) 25,3 (0), 6. Miriam Gössnerová (Nem.) 33,1 (2), 7. Krystyna Palková (Poľ.) 34,5 (1), 8. Ann Kristin Flatlandová (Nór.) 35,5 (0), 9. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 40,8 (2), 10. Veronika Vítková (ČR) 50,6 (0), 11. Jana Gereková 51,0 (1), ...17. Anastasia Kuzminová 1:04,9 (2), 55. Paulína Fialková 2:21,6 (2), 72. Martina Chrapánová (všetky SR) 3:00,7 (3)
 

Vyberte región